Melyek azok a leggyakoribb kérdések, melyek a coaching és pszichológiai tanácsadásaimmal kapcsolatban felmerülhetnek? Íme néhány kérdés és válasz.

Hogyan és miért működik az életviteli tanácsadás (Life coaching)?

Segítségemmel jobban fogsz összpontosítani a tervezett célod felé, így gyorsabban is eljutsz majd ahhoz. Jellemzően gyakran azzal vagyunk elfoglalva, hogy napi teendőinket egyszerűen csináljuk, csináljuk, csináljuk.. Mókus kerékben szaladunk és nagyon ritkán állunk meg, hogy a jövőnkre gondoljunk. Illetve arra, hogy hová is szeretnénk majd eljutni. Én teljes mértékben elkötelezett vagyok a TE jövőd felé.

Mit várhatsz tőlem?

Fókuszomban foglak Téged tartani. Megbeszéljük terveidet, bátorítalak és motivállak. Tapasztalatomnak és szakértelmemnek köszönhetően talán olyan Benned rejlő lehetőségeket is felismerek majd, amelyekről lehet, hogy eddig Te nem is gondoltad, hogy léteznek.

Hogyan történik a beszélgetés?

Elsősorban online lehetőségeket ajánlok üléseimre (Messenger, Viber, Whats‘ up, Face Time, Skype illetve Zoom keretein belül)

Elképzelhető-e személyes találkozás is?

Amennyiben igény van személyes találkozásra, akkor ez megbeszélés és lehetőség szerint, vagy Budapesten vagy Aschaffenburgban lehetséges.

kérdések

Milyen hosszúak a megbeszélések?

Mind az életviteli tanácsadás (Life coaching), mind a pszichológia konzultáció 60 percesek.

Milyen időközönként tanácsos konzultációkat tartani?

Ezek az ülések lehetnek heti, kétheti vagy havi rendszerességűek. Aszerint, ami a legjobban megfelel Neked. Az időtartam függ kitűzött céljaidtól, illetve az oda vezető lépésektől. Azt, hogy milyen tempóban halad(j)unk szintén Te döntöd el. A megoldás Benned van. Én csak segítek megtalálni hozzá(d) az utat.

Van-e lehetőség hetente többszöri megbeszélésre?

Amennyiben szükségét érzed, vagy valamilyen akut problémád van, illetve kérdés merül fel Benned megtaláljuk a heti többszöri beszélgetési lehetőséget is.

Mennyi coaching ülésre van szükséged?

Ez egyénektől függ és első sorban attól is, hogy mennyire akarod/tudod magad elkötelezni a kitűzött célod felé. Az is természetesen az egyik fő szempont, hogy milyen jellegű, illetve milyen hamar megvalósítható a célod. Akár már 4-6 konzultáció is elegendő lehet bizonyos célok eléréséhez, vágyaid megvalósításához.

Mennyi konzultációt javaslok én?

Ez egy nagyon személyes döntés, amely valójában a Te egyéni célodon alapul. Például az ideális partner megtalálása, megfelelés egy új szakmai kihívásnak , külföldön tervezett új életkezdés, egészségesebb életmódra való átállás jelentős fordulatot hoznak az egyén életében. Amennyiben életedben a jelentős változást és változtatást tervezed azt tanácsolom, hogy megfelelő mennyiségű időt adj magadnak ehhez. Ha valóban komolyan gondolod a céljaid elérését, akkor javaslom, hogy kötelezd el magad a 12 alkalmas megbeszéléshez. Ez a konzultációk heti rendszerességével kalkulálva három hónapnyi időtartam. Ez olyan intervallum amikorra a gyökeres változások, célok elérése teljesen egyértelműen láthatóvá, érezhetővé válnak.

Milyen előnyei vannak az életviteli tanácsadásnak (life coaching)?

 Az életviteli tanácsadás/life coaching előnye, hogy van valaki, aki kizárólag Veled és a céljaid elérésével foglalkozik. Amikor szükséges támogatlak, bátorítalak és motivállak. Nem ítélkezem feletted. Arra összpontosítok, ahova TE el szeretnél jutni, és segítelek abban, hogy a kitűzött célodnak megfelelő irányba haladj. Segítségemmel sokkal gyorsabban eljuthatsz oda, ahová az életben el szeretnél jutni, mintha egyedül lennél az utadon.

Mi a hasonlóság az életvezetési coaching és a pszichológiai tanácsadás között?

A coaching és a pszichológiai tanácsadás abban az értelemben hasonlítanak egymásra, hogy mind a pszichológus, mind pedig a coach kérdéseket tesz fel az ügyfelének. Ezek a kérdések gyakran igénylik azt, hogy az ügyfél lelke legmélyebb részeibe tekintsen be. Ezáltal a kliens olyan régi történésekre illetve összefüggésekre kaphat magyarázatot, amire eddig nem volt lehetősége, rálátása. Ez a felismerés, megértés aztán az ügyfél számára igen jól hasznosítható élete további szakaszaiban is. A pszichológus és a coach is figyelemmel hallgat Téged és kérdéseivel irányítja a beszélgetéseteket. 

Mi a különbség az életvezetési tanácsadás (life coaching) és a pszichológiai tanácsadás között?

Egy tipikus pszichológiai tanácsadás során a múltban lévő, azonban a jelenre erőteljesen ható érzelmekkel és problémákkal foglalkoznak. A coachinggal való kapcsolat szinte kizárólag a jövőre összpontosít és a kitűzött, elérendő céllal  foglalkozik. Jelentős hangsúly van az ügyfél-coach aktív együttműködésén, a szisztematikusan kitűzött feladatok megvalósításán. Fontos a megbeszélt tervek felelős elvégzése.  A coach feladata, hogy optimalizálja a kliens életében rejlő lehetőségeket, ezzel lehetővé téve, hogy teljesebb és elégedettebb életet érjen el.

Pszichológia tanácsadás után lehet-e coachinggal folytatni?

Igen, lehet. Sőt szívből ajánlom. Gyakran előfordul, hogy amikor a kliens befejezte terápiáját velem – tehát  rendeződtek, feldolgozódtak a hozott nehézségei – új életcélok, dimenziók, lehetőségek nyílnak meg előtte. Egész biztos, hogy egy megváltozott életszemlélettel, mélyebb önismerettel és módosult attitűddel igen jó eséllyel fogja céljait elérni, vágyait megvalósítani tudni. Miután “téglái” (blokkok, nehézségek, amelyek eddig nehezítették életét) kikerültek a hátizsákjából, lehet a kliens  aktív együttműködésére is számítani.

További kérdések?