Mi a különbség az életvezetési coaching és a pszichológiai tanácsadás között?

A coaching általában a jelenre és a kívánt jövőre fókuszál. Ügyfeleimnek segítek abban, hogy céljaikat – kizárólag azt, amit Ők szeretnének elérni – megtervezzük. Az esetleges, blokkoló nehézségeket megtaláljuk, és reflektorfénybe tesszük, majd – különböző módszerekkel – megbirkózunk velük. Az elérni kívánt cél érdekében lépésről-lépésre megbeszélünk, elkészítünk és alkalmazunk egy megvalósítási tervet. Ebben a folyamatban figyelmünket a kliens “jelentől a megálmodott, önmagának kívánt jövőig” tervre összpontosítjuk. Itt mindenképpen egy aktív együttműködés a kulcsa annak, hogy sikerrel záruljon a közös munka.

A pszichológiai tanácsadás illetve a terápia keretében a kliens általában jelenlegi problémái, feldolgozatlan sérelmei, kellemetlen és zavaró viselkedési sémái végett keres fel. Ezekre a problémákra többnyire a múlt megértésével és feldolgozásával találjuk meg a megoldást. Az egyszerűség kedvéért én úgy mondom, hogy múltunk tégláit hátizsákként cipeljük. A terápia segít abban, hogy ezeket a nehéz téglákat kitegyük és utunkat könnyebb léptekkel, felszabadultabban folytassuk. Tehát a “múlttól a jelen” életéig foglalkozom az engem felkereső személlyel.

coaching vagy pszichológiai tanácadás

Természetesen mind a terápia/pszichológia tanácsadásban, mind pedig az életviteli coach beszélgetés keretében segítően és támogatóan foglalkozom ügyfeleimmel. Általában a coaching ülések folyamán jelentős hangsúly van az ügyfél-coach aktív együttműködésén, a kitűzött feladatok megvalósításán és megvalósulásán. Fontos a megbeszélt tervek felelős elvégzése, így a már megtett lépések is biztosabbá teszik a kitűzött cél elérését. Mindez kizárólag azt szolgálja, hogy a kliens vágyai, céljai megvalósulhassanak.

Nem meglepő, amikor a kliens befejezte terápiáját – rendeződtek, feldolgozódtak a hozott nehézségei – életvitel tanácsadással (life coaching) folytatja önmaga fejlesztését. Nyilván egy megváltozott életszemlélettel és megváltozott attitűddel igen jó eséllyel tud/akar céljai elérésében együtt működni.