Dönts jól

Avagy az Odüsszeuszi szerződés.

Odüsszeusznak az életét kellett megmentenie a bűnös hangú szüzek csábító énekétől. A trójai háborúból hazafelé megtudta, hogy el kell hajóznia egy sziget mellett, amelyeken csodaszép szirének éltek. A szirének gyönyörű, csengő hangon dalokat énekeltek, amivel elbűvölték és megbabonázták a hajósokat. A hajósok, mikor megpróbálták az ellenállhatatlan sziréneket elérni és közelebb menni hozzájuk, hajóik összetörtek a szigetet körülvevő sziklákon.

Odüsszeusz is leküzdhetetlen vágyat érzett, hogy meghallja a szirének énekét, de nem akarta, hogy matrózaival együtt elvesszenek. Furfangos tervet eszelt ki. Tudta, hogy ha meghallja a szirének énekét, képtelen lesz ellenállni a csábításnak és menthetetlenül a szirteknek vezeti a hajót.

A problémát nem a jelen racionális Odüsszeusza jelentette, hanem a jövő illogikus Odüsszeusza. Az a személy, akivé akkor válna, ha a szirének hangja bejutna a fülébe. Ezért megparancsolta matrózainak, hogy szorosan kötözzék oda a hajója árbocához. A matrózok fülébe méhviaszt öntöttek, hogy ne törődjenek kéréseivel, kiabálásával és gyötrelmeivel. Csak evezzenek – ez volt a parancs. Odüsszeusz tudta, hogy jövőbeli énje nem lesz abban a helyzetben, hogy jó döntést tudjon hozni. Ezért a józanul gondolkodó Odüsszeusz úgy rendezte el a helyzetet, hogy később ne hozhasson rossz döntést.

Az ilyen jellegű, a jelenlegi és a jövőbeli énünk között megállapodást Odüsszeuszi szerződésnek nevezzük.

Mi is követhetjük Odüsszeusz példáját. Néhány ötlet erre:

  • Tip#1

Edzőterembe akarsz rendszeresen  járni? – kötelezd el magad barátod, barátnőd felé (mert nem szívesen mondjuk le a megbeszélt találkát és még inkább nem szeretünk barátainknak füllenteni).

  • Tip#2

Megszegett ígéreted esetén adj anyagi támogatást, adományt általad NEM támogatott célra.

  • Tip#3

Ígérj szeretteidnek, barátaidnak valamit olyat, amit egyáltalán nem csinálsz szívesen.

Barátaim tudják rólam, hogy nekem például büntetés, ha barkácsüzletbe kell mennem, miközben csavarok és lécek tengerében megsemmisülök. Tehát én azt mondom, hogy ha ezt vagy azt nem teszem meg, akkor társulok egy barkácsüzlet látogatásához. Számomra elég motiváló a magamnak tett ígéretet NEM megszegni, hogy elkerülhessem ezt az “élményt”. (Férjem nagy bánatára.)

Tehát a lényeg, hogy úgy rendezd a dolgaidat a jelenben, hogy jövőbeli  éned NE TUDJON és NE AKARJON helytelenül cselekedni, mert ez olyan kellemetlenséget okozna neked, amivel nem szívesen szembesülnél. Ha hozzákötözzük magunkat az árbóchoz, akkor el tudjuk kerülni a “most” csábítását…Ez az a trükk, amelynek segítségével jobban megfelelhetünk annak a személynek, amilyenek lenni szeretnénk.

Az odüsszeuszi szerződés kulcsa tehát annak a felismerése, hogy különböző körülmények között különböző emberek vagyunk. Rossz döntéseink megelőzhetőek. Azt, hogy milyen sikerrel tudjuk elkerülni a rossz döntéseinket, jelentősen elősegíti alapos önismeretünk. Jobb döntéseket akarsz hozni?

Categories:

Tags:

Comments are closed