Félelmek

Mitől is félünk?

Félünk a fájdalomtól, a szenvedéstől, az élettől, a szeretettől, a közelségtől, az elutasítástól, a hibáktól – amiket csinálhatunk, félünk az Istentől, félünk a pokoltól. Félünk a nevetségessé válástól, a kritikától, az elszegényesedéstől, a csalódástól, a változástól, a büntetéstől, a biztonság elveszítésétől, a kontroll elveszítésétől, a manipulációktól, a megtorlástól és félünk a félelemtől magától.

Mi történik velünk, amikor félelmek gyötörnek? Blokkolva leszünk. Megrémülünk, óvatosak, feszültek, szégyenlősek, szótlanok leszünk. Babonásokká válunk. Állandó védelmi/védekezési pozícióban leszünk. Bizalmatlanok leszünk, esetleg fenyegetőekké válunk. Rettegni fogunk. Félénkek és bátortalanok leszünk tele riadalommal, ijedséggel.

A félelmek mögött gyakran harag húzódik meg.  Nagyon sok hasznunk lesz abból, ha felszabadítjuk önmagunkat a félelem okozta gátlás alól és egy sikeresebben funkciónáló módszert alkalmazunk. Ez alatt a tanulási időszak alatt, az életünk más területein is hasznát látjuk majd a változásnak. Több dologra lesz majd energiánk, szabadabbak és boldogabbak leszünk és az elménk is békésebb lesz.

félelmek

Hogyan tudjuk a félelmeket megszelidíteni?

  • Tip #1:

Csinálj valamit apróságot minden nap, amitől félsz, tartasz. Attól válsz bármiben egyre jobbá az életedben, hogy gyakorlod. Miért ne csinálnád pontosan ezt a félelmed legyőzésével kapcsolatban is? Naponkénti apró lépésekkel tudod magad edzeni.

Így aztán amikor szembe kerülsz egy olyan helyzettel, ami nagy félelemmel tölt el, ismerni fogod azt az érzést, amit gyakoroltál akkor, amikor az apró félelmeiddel küzdöttél meg.

Tekints rá a mindennapi apró félelmeidre és kerül hozzájuk közelebb. Lehet, hogy egyszerűen pl. “nemet” mondasz valakinek.

  • Tip #2:

Nézz valakit, aki azt csinálja, amitől Te félsz. Azt gondolom, hogy mindig valami varázslatos történik olyankor, amikor valaki pont azt csinálja, amitől én annyira félek. Azt mutatja nekem, hogy mégis csak lehetséges megcsinálni azt a dolgot. Magabiztosabbá tesz és akár követendő példaként áll előttem.

  • Tip #3:

Cselekedj még mielőtt túl sokat morfondírozol! Nagyon gyakran minél többet gondolunk arra, amitől félünk, annál jobban fogunk félni. Feltűnt már neked, hogy abban a percben, amikor elkezdtél cselekedni illetve valamire összpontosítani, a félelem eltűnt? Ez az amit tudsz gyakorolni, ahogy az első pontban tanácsoltam. Próbálj meg minden nap, minél hamarabb a kis dolgokkal (kis félelmekkel) gyakorolni. Ez segít Neked kialakítani azt a szokásodat, hogy ne morfondírozz túl sokat a dolgokon, hanem rögtön kezdj cselekvésbe…

Gyakorold ezeket a javaslatokat naponta! Hamarosan észre fogod venni, hogy ezek a gyakorlatok szokásoddá válnak, hozzád nőnek.

Még egy ötlet: ahogy megtanulsz majd a félelmeiddel megküzdeni, oszd meg sikerélményed másokkal is! Ezzel másokat is inspirálsz és egyidejűleg segítesz majd nekik is az önbizalmuk fejlesztésében.

Categories:

Tags:

Comments are closed