Nagyon nehéz most valami? Elvesztettél valakit, aki számodra fontos volt? Úgy érzed, hogy fejed felett teljesen összecsaptak a hullámok? Az az érzésed, hogy csak létezel, de nem élsz? Nincs sem ötleted, sem hangulatod a megoldásokat keresni? Fáj nagyon az élet? Nem tudsz dönteni?

Ajánlok három olyan nagyon rövid gyakorlatot, amire különösen érdemes emlékezned, amikor ilyen napjaid vannak. Nem mondom, hogy könnyű gyakorlatok és azt sem, hogy a fájdalmadat teljesen eltűntetik. De ha megpróbálod ezeket a gyakorlatokat beültetni hétköznapjaidba és szorgalmasan gyakorlod ezeket a feladatokat, garantáltan segíteni fog. Nekem segített abban, hogy megértsem azt, hogy élni és gyászolni lehet egyszerre. Ezért mindig hálás leszek ezekért a gyakorlatokért.

A rezilienciát gyakorlod így, aminek életed minden szakaszában hasznát tudod majd venni. A reziliens emberek nem csökkentik életükben a negatívumot (hiszen számtalan olyan élethelyzet van, ami nem befolyásolható általuk), de kidolgoztak néhány módszert arra, hogy a pozitívumot is meglássák, szinte minden helyzetben. Hogyan tudod magad edzeni, hogy reziliensebb legyél, azaz hogyan tudod ellenállási képességed rugalmasságát növelni?

reziliencia

Megosztok Veled három olyan gyakorlatot, ami segít Neked is abban, hogy átmenj a legsötétebb, legkihívásosabb helyzeteken

  • Tip #1:

Az élet történik. Történnek benne nagyon rossz dolgok is pl. veszteségek, fájdalmak. Mindenkivel történnek tragédiák és ez alól sajnos senki sem kivétel. A szenvedés ugyan úgy része minden emberi létezésnek, mint az öröm. Javaslom, hogy amikor nagyon mélyre kerültél, állj meg egy pillanatra a káosz közepén és  tudatosan tedd fel magadnak a kérdést: Ebben az adott helyzetben most merüljek el/le vagy kezdjek el úszni? Tudni fogod a választ és rögtön tisztábban fogsz látni.

  • Tip #2:

A reziliens emberekre jellemző az a szokás, hogy megdicsérik a különböző negatívnak  értelmezhető helyzeteket.Tudják, hogy minden tapasztalatnak illetve tapasztalásnak majd valamikor még hasznát veszik. Tehát építő kockának használják a kellemetlennek tűnő eseményeket is. Nagyon gyorsan eldöntik, hogy melyik az a helyzet, aminek változtatására esélyük van és melyik az, aminek kimenetelét nem tudják befolyásolni. Aztán elfogadják azt, amin nem tudnak változtatni. Ez a képesség születésünktől nem predesztinált, éppen ezért bármikortól gyakorolható, elsajátítható. Javaslom, hogy próbáld meg Te is!

  • Tip #3:

Amikor kihívásos helyzetbe kerülsz, tedd fel magadnak a következő kérdést: Az amit most tervezek, vagy csinálni fogok, illetve amire most gondolok, az segít, támogat, előrevisz, örömet okoz vagy gátol, akadályoz, visszahúz, bánt engem? Már a kérdés feltevésének is nagy ereje van. Ugyanis, ha felteszed ezt a kérdést magadnak, majd válaszolsz rá, az gyakorlatilag visszatesz téged az életed vezető ülésébe. Ott lehetőséged van arra, hogy visszanyerd az irányításod önmagad, helyzeted és döntéshozatalaid felett. Már kevésbé fogod magad az élet áldozatának tekinteni. Tudni fogod, hogy az életed a döntéseid általad is szabályozhatóak. Kérlek légy azonban kedves önmagadhoz! Kedved van még többet tanulni ezzel a témával kapcsolatban és szeretnéd életed felett az irányítást átvenni?

Categories:

Tags:

Comments are closed