megbocsátás

Tudom, hogy sokan úgy gondolják, hogy a megbocsátás azt jelenti, hogy feltétel nélkül elfogadod azt (szinte beletörődve, hogy “ez volt, ezt kellett szeretni” vagy “ezt dobta a gép”), ami történt veled. Én ezt egy kicsit másképpen gondolom.

Szerintem az igazi megbocsátásban nem kell, hogy “normálisnak”, “okénak” gondold azt, hogy az a bizonyos dolog megtörtént veled. Tehát el lehet fogadni egy helyzetet úgy, hogy közben nem mentjük fel a személyt (aki mondjuk tette azt, amit tett) a felelősség alól. Ez azt jelenti, hogy elfogadod azt, hogy a dolog megtörtént veled, de azt is tudomásul veszed, hogy ez bizony NEM OK Neked.

Én azt nevezem mély, igazi megbocsátásnak, amikor feladom a reményt, a “bárcsak másképp történt volna” alternatívával kapcsolatban. Képes vagyok nem reménykedni tovább és nem kívánom magamnak, hogy de jó lett volna, ha esetleg másképp alakult volna, mint ahogy alakult. Amikor önszántadból feladod azt a reményt, hogy a múlt bármi más lehetett volna, akkor – és szerintem kizárólag akkor – megbocsátottál. A “de” és “ha” helyett lesz aztán az “aha”… J.

Amikor én ezt mélyen megértettem, az azt hiszem hozzásegített ahhoz, hogy még jobb ember legyek. Már nem tartok magamban neheztelést senkivel, illetve semmilyen helyzettel szemben. Rájöttem, hogy nekem jobb az, ha nem engedem, hogy múltam börtönében fogolyként éljek.

Meggyőződésem, hogy ha nem nézel szembe személyes kihívásaiddal, ha nem bocsátasz meg magadnak, ha nem bocsátasz meg a helyzetnek, a személynek, aki bántott, ha nem érted meg, hogy egy történet véget érhet és ért – akkor képtelen leszel tovább lépni.

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy mindenkiben angyalt kell látnunk és elutasítanunk azt, hogy nincsenek gonosz emberek a földön. Azt sem jelenti, hogy elnézzük nekik azt, amit tettek. Amit jelent az, az hogy megbocsátással, visszanyerjük saját energiánkat.

Hibáztathatod ezeket a személyeket, azért amit csináltak, DE NE hibáztasd őket azért, amit TE NEM csináltál! Hibáztasd őket, azért amit csináltak, de áldd meg őket azért, hogy edzettebbé, teherbíróbbá és végső soron jobbá tettek Téged!

Hibáztathatod az életet is, de azt tanácsolom, hogy inkább légy hálás azért, amit tanított Neked, és erősebbé tett. Tudd a szívedből, hogy ha tudták volna jobban csinálni, azok, akik bántottak, nehézséget okoztak akkor jobban csinálták volna. Milyen jólesik ezt a csomagot letenni a válladról és arra összpontosítani, hogy építsd a jövődet? Több ötletet szeretnél?

Categories:

Tags:

Comments are closed